Haşimato

Vücudun tüm hücrelerini etkileyen, anne karnındayken gelişimi, doğduktan sonra büyümeyi ve tüm metabolizma faaliyetlerini kontrol eden tiroit bezinin az çalışması son zamanlarda toplumda adı çokça duyulan Haşimato hastalığına sebep oluyor. Kadınlarda, erkeklere göre daha sık görülen hastalık ömür boyu takip ve düzenli ilaç kullanımı gerektiriyor. Hastalığın etkilerinin azalması için beslenme de büyük önem taşıyor.

KİLO ALMADAN SAÇ DÖKÜLMESİNE KADAR SORUMLU

Tiroit bezi, kelebek şeklinde, boynumuzun ön tarafında soluk borusunun üzerinde bulunan bir salgı bezidir. T3 ve T4 dediğimiz, metabolizmanın çalışması için hayati öneme sahip hormonları salgılamaktadır. Bu hormonların miktarları azaldığında hipotiroidi, arttığında ise hipertiroidi meydana gelir. Tiroit bezinin salgıladığı hormonlar azaldığında metabolizmada yavaşlama, halsizlik, yorgunluk, kilo alma, saç dökülmesi, adet düzensizliği, kabızlık ve depresyon gibi etkiler gözlenmektedir.

TİROİT BEZİ AZ ÇALIŞIYOR

İlk kez Japon bir doktor olan Haşimato tarafından tarif edilen hastalık, tiroit bezinin az çalışmasının en sık görülen sebebidir. Çok çeşitli sebepleri olmakla birlikte tiroit bezinin bağışıklık sistemi tarafından oluşturulan antikorlar tarafından saldırıya uğraması ve bu savaşı yavaş yavaş kaybetmesi şeklinde özetlenebilmektedir.

KADINLARDA RİSK 15 KAT FAZLA

Haşimato’nun toplumda görülme yüzde 2 civarındadır. Hastalık, kadınlarda erkeklere oranla 15 kat daha sık rastlanmaktadır. Sebep olan faktörler arasında genetik yatkınlık özellikle aile bireyleri arasında yaygın geçiş vardır. Kadınları daha sık etkileyen Haşimato’nun çıkma riskini artıran faktörler şöyle sıralanabilmektedir:
Enfeksiyon
Stres
Gebelik sayısı
Fazla iyot alımı
İyonize radyasyona maruziyet
Selenyum eksikliği
Sigara içmek

NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Hastalığın teşhisi basit bir kan testi ve tiroit ultrasonografisi ile konulur. Kan testinde TSH,sT3,ST4, Anti tpo, Anti-Tg değerlerine bakılmaktadır. Haşimato bir bağışıklık sistemi hastalığı olduğu için kişinin, aynı tip bir başka hastalığa yakalanma olasılığı da yükselebilmektedir. Her Haşimato hastası hipotiroidi olmak zorunda değildir, hastalık yavaş seyrettiği için zamanla kişide tiroit hormonu yetersizliği ve buna bağlı bulgular da gelişebilmektedir. Haşimato otoimmün bir hastalık olduğu için çok sayıda hastalık ile beraberliği görülebilir. Tip 1 diabetes mellitus, böbreküstü bezi yetersizliği, B12 eksikliği, alaca hastalığı, ürtiker, romatoid artrit ve D vitamini eksikliği bunlardan bir kısmıdır.